Skip to main content
Technologie

7 nejčastějších omylů při vývoji mobilní aplikace

Sdílejte článek

Vývoj mobilních aplikací je celkem mladý a velmi specifický obor. Mobilní aplikace vyvíjíme od roku 2014. 
Sepsali jsme nejčastější omyly, kterých by se měl každý vyvarovat hned na začátku.
 
1. Mít mobilní aplikaci je "cool"
Vyvíjet aplikaci jen proto, že je to cool, nebo proto, že to může být velmi výdělečný business, nedává smysl. Uživatelé jsou dnes velmi vybíraví při rozhodování, jakou aplikaci si stáhnou do svého telefonu. Pokud se pouštíte do vývoje mobilní aplikace, měli byste mít jasnou představu, proč to děláte a proč by si ji měl uživatel stáhnout.

2. Aplikaci si uživatelé najdou sami
Doba, kdy si uživatel snadno našel v AppStore aplikaci, je dávno pryč. Jako v každém jiném oboru je i v případě mobilní aplikace nutné promyslet marketingovou strategii.

3. Uděláme aplikaci pro všechny
Prvním předpokladem neúspěchu je, když se snažíte vymyslet aplikaci pro všechny. Úspěch bývá v cílení na konkrétní skupinu uživatelů. Než být pro všechny, snažte se být nejlepší pro vybranou skupinu lidí. 

4. Se spuštěním vývoj aplikace skončí
V praxi to bývá přesně naopak. Se spuštěním vývoj aplikace naopak začíná. Společným cílem zadavatele a vývojářů by mělo být aplikaci spustit na trh a následně ji rozvíjet podle potřeb trhu a zákazníků. 

5. Čím větší aplikace, tím lépe
Někdy se setkáváme s požadavky na opravdu velké aplikace z hlediska funkcionalit. V praxi to ale úspěchu aplikací spíše škodí než prospívá. Nejlepší praxí se ukazuje mít minimalistickou aplikaci, kterou lze dále rozvíjet a funkce doplňovat podle potřeb trhu. 

6. Na technologiích nesejde
Zvažujete, že v rámci úspor uděláte PWA aplikaci? Nebo jiný hybrid? Pozor na to. Ačkoliv to bohužel dodnes spoustu vývojářů nabízí, v praxi jsou takové aplikace uživatelsky prakticky nepoužitelné. Až po dodání se zjistí, že je jakýkoliv rozvoj nákladný nebo dokonce nemožný. 

7. Podcenění designu aplikace
Laťku, jak dnes aplikace vypadají, určují ty největší technologické firmy na světě. Uživatelé očekávají, že vaše mobilní aplikace bude vypadat stejně dobře jako aplikace známé sociální sítě nebo jiné služby. Proto je nutné nepodceňovat design mobilní aplikace.

Zvažujete vývoj mobilní aplikace? Pojďte ho s námi konzultovat

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s ostatními

Přečtěte si také...

Pixelmate s.r.o.

Plánujete vývoj aplikace?

Kontaktujte nás