Skip to main content
Technologie

Vývoj PWA aplikace - proč je pro většinu lidí nevhodný?

Sdílejte článek

PWA aplikace, neboli progresivní webové aplikace, jsou často zaměňovány a srovnávány s vývojem plnohodnotných mobilních aplikací. Děje se to tak hlavně proto, že na stavbu PWA aplikace není potřeba znalostí mobilních vývojářů. Na vývoj stačí "jen" klasický webový vývojář
Na tom by nebylo nic špatného, ale vývojářské společnosti často bohužel zneužívají neznalosti lidí a snaží se zaměňovat PWA s plnohodnotnou mobilní aplikací. Argumentují tím, že PWA umí offline režim nebo třeba posílání notifikací. Bohužel v praxi mají PWA značná omezení, zejména pak v uživatelské přívětivosti, snadnosti distribuce, apod.

PWA se tak hodí pro velmi specifické, často interní firemní účely. V drtivé většině případů není vhodná pro široké komerční používání. 

Pomyslný hřebíček do rakve PWA aplikacím vsadil Apple, který pohrozil, že PWA přestane podporovat. Pod tlakem vývojářů tuto funkci nakonec v iOS ponechal. Není však vůbec jisté, jestli se to v budoucnu nezmění. 

Více informací najdete například v článku na Macrumors. Nebo pak v češtině na root.cz.

Samozřejmě i my v Pixelmate se vývoji PWA aplikací věnujeme. Ve specifických případech jejich vývoj dává smysl. Snažíme se ale dlouhodobě bojovat proti marketingovým prohlášením některých vývojářů, že je PWA v podstatě plnohodnotnou mobilní aplikací. Neznalý klient pak může dostat aplikaci, kterou v reálném světě nebude chtít nikdo používat.

Rozhodnutí, zda vyvinout PWA aplikaci nebo klasickou mobilní appku, by mělo být po zralé úvaze a dobré znalosti všech zásadních nedostatků, které progresivní webové aplikace oproti mobilním aplikacím mají. 

Máte nápad na aplikaci? Napište a probereme to spolu.

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s ostatními

Přečtěte si také...

Pixelmate s.r.o.

Plánujete vývoj aplikace?

Kontaktujte nás