Skip to main content
StartupyTechnologie

Vývojářské studio - co od něj očekávat?

Sdílejte článek

Hledáte vývojářské studio? Sepsali jsme pár bodů, co by mělo mít dobré vývojářské studio. Čtěte dál. 
Jedna z nejsložitějších a nejklíčovějších otázek před startem vývoje aplikace zní - jak vybrat to správné vývojářské studio? Přečtěte si tipy od lidí přímo z vývoje. :)

Otázka první - agenturu nebo vlastní tým?
Není snad člověk, kterého by to nenapadlo. Proč neušetřit tím, že si postavím vlastní tým programátorů a aplikaci si nechám naprogramovat tímto způsobem?

Odpověď bývá jednoduchá - není to vůbec snadné. Najít dnes kvalitního vývojáře, který je vytrénovaný a zvládne kód napsat tak, že ho nebude nutné po několika měsících nebo letech zahodit, není vůbec snadné. Navíc je proces najímání developerů, jejich trénink a následné řízení, běh na dlouhou trať. Často to zabere i roky, než se podaří sladit, najít a zkoordinovat profesionální tým lidí.

Proto bývá, hlavně v počátečních fázích projektů, výhodnější, rychlejší a levnější najmout vývojářské studio, které dokáže projekt naprogramovat, navrhnout a provozovat. Kvalitní vývojářské studio by mělo umět předat projekt v pozdějších fázích týmu dalších vývojářů.

Otázka druhá - kdo by měl být součástí vývojářského studia?
Vývoj aplikací dnes není jen o programátorech, ale je to o celé řadě dalších profesí. Nastiňme si ty nejklíčovější:
  • Architekt - každý projekt, který se má rozvíjet, expandovat a sloužit svému účelu, potřebuje na začátku zkušeného profíka, který dokáže aplikaci technicky navrhnout a sepsat zadání podle kterého programátoři aplikaci naprogramují.
  • Business konzultant - téměř každá aplikace dnes slouží jako nějaká součást podnikání. Ať už jde o prodejní aplikaci nebo systém, který používají klienti dané firmy. Při vývoji aplikace by měl být každý krok konzultován s business konzultantem, který dokáže navrhovat správná a konverzní řešení.
  • Designér/grafik/UXák - před tím, než se projekt předá na vývoj, je nutné celý projekt navrhnout, nadesignovat a dát mu budoucí podobu. Ideální je, když má vývojářské studio vlastní designéry, kteří jsou sladění s vývojáři. Nezřídka kdy to ušetří hromadu peněz při programování.
  • Backend, frontend - s tím, jak se řada požadavků, komunikace a businessů digitalizuje, se i jednotlivé aplikace stávají složitějšími a málokdy lze projekt naprogramovat v jednom programátorovi. 
  • Serverař - s provozem aplikace je nutné starat se o aktualizace systému, nahrávání změn a právě k tomu je nutný “serverař”.
  • Tester - každou aplikaci je nutné po naprogramování pořádně otestovat. Testování nemusí být jen z uživatelského hlediska, ale také z hlediska bezpečnostního. Je to celý velký obor sám o sobě.
  • Projektový manažer - člověk, který spojí všechny role dohromady, dokáže tým koordinovat, předávat podklady a informace. Často se k němu přidává produktový manažer, který projekt řeší globálně po všech stránkách.
  • Analytika a marketing - prakticky každý investor chce výsledky, měření a vylepšování aplikace. Po spuštění aplikace práce na projektu nekončí. Profesionální vývojářské studio by mělo umět vyhodnocovat data, navrhovat vylepšení a aplikaci posouvat dál.

Vývoj aplikací je hodně odbornou záležitostí a zejména pro investory, mimo obor IT, dává větší smysl najmout vývojářské studio, o které se může opřít jako o strategického partnera.

Máte nápad na aplikaci? Pojďme si o tom spolu popovídat!

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s ostatními

Přečtěte si také...

Pixelmate s.r.o.

Plánujete vývoj aplikace?

Kontaktujte nás