Skip to main content
Technologie

Jak najít top IT firmu

Sdílejte článek

Často se setkáváme s názorem, že je výběr správné IT firmy náročný. Jak chcete vybrat IT firmu, když nejste odborník a nerozumíte programování?
Zdá se to být složité. Sepsali jsme několik nejlepších znaků, podle kterých se dá kvalitní firma rozpoznat. 

Reference
Jedním ze základních ukazatelů jsou reference. Top IT firma musí mít za sebou celou řadu projektů, ideálně z různých oborů. Zkušenosti zkrátka nahradit nelze.

Fyzické sídlo
Častým nešvarem IT firem bývá předstírání, že se jedná o firmu. Když vyvíjíte vlastní projekt, určitě se nechcete bavit s ajťáky z druhého konce planety, kteří právě nomádí na Bali. I když je vidět digitalizace všude kolem nás, není nad fyzické setkání v sídle IT firmy. 

Historie firmy
Historie IT firmy může být často silným ukazatelem toho, jestli bude daná firma schopna dostát svým závazkům a projekt vám dokončit. Není nic horšího, než tým složený narychlo z brigádníků nebo studentů, kteří se budou na vašem projektu učit programovat. 

Cena a termín
Ačkoliv je cena a termín projektu jedním z důležitých faktorů, nemusí být vždy rozhodující. Ne vždy lze projekt přesně nacenit a určit termín. Častým fíglem IT firem bývá, že před uzavřením spolupráce projekt nacení tak, aby byla cena nízká a následně si během vývoje náklady promítnou nebo dodají projekt nedomyšlený, v praxi těžko použitelný. Proto je potřeba být na pozoru, když vám přistane na korunu přesná cenovka.

Osobní dojem
Když vybíráte IT firmu, vybíráte si parťáka na dlouhou dobu dopředu. IT je odborný a vysoce specifický obor. Není nic lepšího, než když si s týmem lidsky sednete a dokážete táhnout za jeden provaz. Pro TOP IT firmu byste neměli být jen další zakázkou, ale chtěným parťákem pro dlouhodobou spolupráci. 

Malou, střední nebo velkou firmu?
Rozdíly v IT firmách jsou obrovské. Pro zjednodušení rozdělíme firmy do tří kategorií. 
1, V první kategorii najdeme malinkatá uskupení několika vývojářů, kde zpravidla najdete nejlevnější cenu. Doporučujeme si ale dobře promyslet aspekty zastupitelnosti vývojářů, kvality kódu a potenciální spolupráce v budoucnu.
2, Druhou kategorií jsou IT firmy, které mají již nějaké struktury, procesy a nesou si s sebou know-how z dalších projektů. Bývá zde nejlepší poměr cena/výkon/riziko.
3) Třetí kategorií jsou velké IT společnosti, které mají stovky vývojářů a zvládnou tak obrovsky komplexní systémy. Tyto firmy zpravidla dodávají klíčové systémy do dalších velkých firem.

Přidaná hodnota
Z naší zkušenosti vznikají ty nejlepší projekty ve chvíli, kdy vznikne mezi klientem a dodavatelem partnerství s přesahem. Kdy má dodavatel zájem na tom, aby byl projekt úspěšný a klient je dostatečně edukovaný na to, aby chtěl opravdový úspěch projektu a bral dodavatele jako profesionála, který ho dokáže posunout dál.

Přejeme hodně štěstí při výběru správné IT firmy. Chcete toto téma probrat více nebo máte nápad na projekt? Napište nám a popovídáme si o tom. :)

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s ostatními

Přečtěte si také...

Pixelmate s.r.o.

Plánujete vývoj aplikace?

Kontaktujte nás