Skip to main content
Průvodce startupy

Průvodce startupy - Smlouva o mlčenlivosti

Sdílejte článek

Máte nápad na aplikaci, která na trhu není, ale cítíte, že o ni mají lidé zájem? Plánujete, že takový podnikatelský záměr zrealizujete. V takovou chvíli se vyplatí podepsat takzvané NDA. Průvodce startupy - díl třetí.

Průvodce startupy - NDA

 

Máte nápad na aplikaci, která na trhu není, ale cítíte, že o ni mají lidé zájem? Plánujete, že takový podnikatelský záměr zrealizujete. V určitou fázi se zdá být nevyhnutelné nápad diskutovat s dalšími partnery. Ať už jsou to daňoví poradci, budoucí obchodní partneři, marketéři, společníci nebo vývojáři.

 

V takovou chvíli se vyplatí podepsat takzvané NDA. Je to smlouva, která upravuje vztah k předávaným informacím mezi vámi a druhou stranou, které informace sdělujete. Obvykle zakazuje používání nebo šíření informací mimo váš vztah a stanovuje pokutu při porušení.

 

To zní skvěle a neprůstřelně, je tam nějaké ale?

  • Považujeme za dobré, když máte takovou smlouvu podepsanou, ale nespoléhejte na to. V praxi je často daleko jednodušší nesdělovat celé své know-how a být opatrný, komu informace předáváte.
  • NDA často funguje jako takové varování protistrany, že si předávaných informací ceníte a měl by s nimi nakládat maximálně opatrně.
  • Máte opravdu dobrý nápad? Snažte se ho držet co nejvíce “pod pokličkou”. Nemusíte na první schůzce s partnerem nebo dokonce investorem vybalit hned všechny plány. Všechno má čas a vybudovat důvěru netrvá okamžik.
  • Opravdu citlivá a důležitá data nepředávejte jen tak někomu. Jeden příklad za všechny - pokud máte web a online marketing, určitě jste se setkali s nabídkou marketingové analýzy vaší online aktivity zdarma. Co na tom může být špatně? Většinou snad vůbec nic, ale jeden náš klient takto nevědomky poskytl cenná marketingová data o svých aktivitách konkurenci. Bylo to prý přímo na objednávku.  

 

Na druhou stranu, říká se, všeho s mírou. Žádný podnikatelský projekt nevzniká s nějakou mírou rizika a s nějakou mírou důvěry. Právník vám určitě doporučí mít “neprůstřelnou smlouvu”, na které ve výsledku strávíte mnoho energie, času a možná tím nějaké případné partnery odradíte. Protipólem je pak přílišná důvěra a prostořekost s know-how a daty, které mohou mít pro váš business velký význam. Chce to prostě najít ten správný balanc. :)

 

Tím bychom díl třetí uzavřeli. Pokud uvažujete o konzultaci online projektu, rádi se s vámi setkáme, podepíšeme si NDA a probereme to. 

 

Napište nám a probereme to.

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s ostatními

Přečtěte si také...

Pixelmate s.r.o.

Plánujete vývoj aplikace?

Kontaktujte nás