Skip to main content
Průvodce startupy

Průvodce startupy - Kdy je potřeba investor

Sdílejte článek

Dnes ponecháme stranou projekty, které již fungují na trhu a nabírají klienty. Půjde nám o úplně prvotní fázi projektu, kdy je celá myšlenka často jen na papíře a potřebuje financování na to, aby se vůbec dostala na trh. Průvodce startupy - díl čtvrtý.

Průvodce startupy - Kdy je potřeba investor

Dnes ponecháme stranou projekty, které již fungují na trhu a nabírají klienty. Tyto startupy často shánějí peníze na rozvoj, expanzi za své hranice a peníze na rychlé obsazování trhů. Dnes nám půjde o úplně prvotní fázi projektu, kdy je celá myšlenka často jen na papíře a potřebuje financování na to, aby se vůbec dostala na trh. 

Sepsali jsme několik postřehů, jak z pohledu investora, tak z pohledu zakladatele, který hledá financování pro svůj projekt.

1) Opravdu potřebuji investora?

  • Projekt, který je ve fázi myšlenky má často malou nebo velmi těžko obhajitelnou hodnotu. Investor, který vstupuje do takového projektu logicky podstupuje největší riziko.
  • Nabídky tak bývají velmi nevýhodné a nezřídka kdy toho zakladatel v budoucnu hodně lituje. Ostatně i v česku známe případy zakladatelů, kteří nechali vstoupit investora do své společnosti za statisíce korun a společnost následně dosáhla miliardových valuací. Bylo by daleko lepší si půjčit v bance nebo od rodiny.

2, Opravdu chci věnovat týdny, možná měsíce energie do námluv s investorem?

  • Ne nadarmo se říká, že vztah se společníkem ve firmě je podobný jako vztah s životním partnerem.
  • Budete procházet mnohými problémy, rozhodnutími, bude nutné táhnout za jeden provaz. Opravdu se tak dobře znáte? Chcete věnovat na začátku projektu energii tomuto poznávání, ladění společenských smluv, podílů a věcí okolo? Nebo se raději zaměříte na svůj produkt?

3, “No jo, ale ono to bude stát velké peníze.”

  • Ano, každý podnikatelský záměr bude něco stát. Ale často to může stát výrazně méně, když je člověk efektivní a investuje jen tam, kde je to nutné.
  • Z naší zkušenosti je často lepší si první finance obstarat z vlastních úspor, od kamaráda, rodiny nebo v bance.
  • Často se dá také na nějaký opravdu inovativní nápad získat dotace, nebo jiná podpora určená přímo pro startupy.

4, Rada na závěr?

  • Když už dojdete přeci jen k tomu, že investora potřebujete, dobře se na to připravte a buďte profesionální.
  • Připravte se na otázky ohledně business modelu, návratnosti, průzkumu trhu i konkurence.
  • Nezapomínejte ani na fázování projektu a plány do budoucna. Nemalý důraz dejte na zpracování prezentace a ukázku prototypu vašeho projektu, aby byl investor v obraze a mohl se pro váš projekt dostatečně nadchnout.

 

Máte nápad na aplikaci? Napište nám a probereme to.

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s ostatními

Přečtěte si také...

Pixelmate s.r.o.

Plánujete vývoj aplikace?

Kontaktujte nás