Skip to main content
StartupyTechnologie

Programování aplikace

Sdílejte článek

Potřebujete naprogramovat aplikaci? Sepsali jsme stručný návod, na co si dát pozor při výběru programátora.
V Pixelmate se věnujeme programování aplikací na míru od roku 2013. Za tu dobu jsme naprogramovali stovky aplikací a setkali jsme se s velkou spoustou různých programátorů. Dnes jsme se rozhodli sdílet některé, doufáme užitečné, postřehy z praxe.

Motivace programátorů
Motivace strůjce myšlenky k programování aplikace bývá jasná. Vidí prostor na trhu, něco sám postrádá. Vidí zkrátka podnikatelskou příležitost. Ale jaká je motivace programátora? Dokáže chápat záměr zakladatele a podporovat ho? Nebo je jeho záměrem kvalitně programovat? Z naší zkušenosti je správné vzájemné pochopení zakladatelů a programátorských týmů klíčové. 

V čem se to programuje a v jaké kvalitě?
Častým neduhem, při programování aplikace, bývá časový tlak, tlak na cenu a absence kontrolních mechanismů programátorů. Máte jistotu, že zvolený programovací jazyk bude na trhu za 10 let? Najdete na tento programovací jazyk vývojáře s rozumnou cenou? Je zdrojový kód naprogramovaný přehledně? Není autor zdrojového kódu jediný, kdo se v něm vyzná? 

Co když ten business poroste?
Největším přáním autorů projektů bývá růst a úspěch mobilní nebo webové aplikace. Pamatuje na takový scénář i technický stav projektu? K úspěšnému projektu neodmyslitelně patří i jeho rozvoj. Je podle toho aplikace naprogramovaná? Nerozpadne se při prvním větším zásahu? A půjde ji vůbec volně rozšiřovat? To by mělo být v případě programování aplikace na prvním místě. 

Chcete najmout vlastního programátora nebo agenturu?
Zásadním rozhodnutím je, zda najmout vlastního vývojáře nebo svěřit programování aplikace vývojářskému studiu. Obecně bývá motivace lidí pro postavení interního týmu v tom, že chtějí ušetřit peníze. Často to ale dopadne naopak. Najít kvalitní vývojáře a následně celý projekt uřídit nepatří k jednoduchým věcem a pomoc od sehraného týmu lidí může, hlavně na začátku, peníze naopak ušetřit. 

MVP přístup
Devíti z deseti projektům dnes doporučujeme, aby na programování aplikace koukali pohledem MVP. Aby vytvořili minimalistický, ale životaschopný, konkurenceschopný projekt, který mohou spustit na trh, posbírat zpětnou vazbu a začít prodávat. 

Závěrem
Zvažujete programování aplikace? Ať už jde o mobilní nebo webovou aplikaci, měli byste mít na paměti základní otázky z tohoto článku. Může vám to ušetřit spoustu peněz a nepříjemných zkušeností v budoucnu. 

Máte nějaký nápad na aplikaci? Napište a probereme to spolu.

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s ostatními

Přečtěte si také...

Pixelmate s.r.o.

Plánujete vývoj aplikace?

Kontaktujte nás