Skip to main content
Technologie

Kolik stojí vývoj aplikace?

Sdílejte článek

Máte super nápad a odhodlání rozjet nový projekt a zbývá už jen dořešit rozpočet. Ale kolik stojí takový vývoj aplikace? Pojďme si říct, v čem spočívá nacenění projektu a vývoje aplikace, abyste dostali takový produkt, jaký jste si vysnili.

Kolik stojí vývoj aplikace

 

Máte super nápad a odhodlání rozjet nový projekt a zbývá už jen dořešit rozpočet. Ale kolik stojí takový vývoj aplikace? Pojďme si říct, v čem spočívá nacenění projektu a vývoje aplikace, abyste dostali takový produkt, jaký jste si vysnili.

Co je potřeba pro nacenění

Obecně je vývoj aplikací poměrně nákladný. Z naší zkušenosti se však málokdy vyplatí nějaké šablonové, krabicové nebo lowcost řešení. V dnešní době, kdy lidé používají sociální sítě, cloudová řešení, internet banking a další, mnohdy obří globální platformy, očekávají od vašeho nového projektu, že se bude podobně jako ostatní aplikace chovat, vypadat a používat. Jinými slovy mají opravdu vysoká očekávání od vyspělosti aplikace. To, že se jejich oblíbené aplikace vyvíjí mnohdy řadu let, pracuje na nich celá řada vývojářských týmů, je věcí, která už tak viditelná pro laika není.
 



Vyvíjet aplikaci v řádu desítek tisíc pro širokou masu lidí dnes prakticky nedává smysl. Když povážíme, že jakýkoli vývoj je většinou minimálně na jednotky měsíců a platy programátorů a zdrojů jsou opravdu vysoko, tak je to jednoduchá matematika. Pokud má mít aplikace smysl a má správně fungovat, tak budou ceny minimálně ve statisících. Naceňování projektů bychom mohli v podstatě rozdělit do několika kategorií.

Do půl milionu

Aplikace, které jsou v dnešním světě spíše menší, ale není důvod se jim vyhýbat. I malá věc může pohnout světem a následně se rozvíjet. Počítejte ale s tím, že taková aplikace bude opravdu minimalistická a nejspíš ji budete chtít v dalších fázích rozvíjet.

Půl milionu až milion

S takovýmto rozpočtem se už dá postavit slušné MVP a postavit tak pěkný koncept první verze aplikace. Z pohledu poměr cena / výkon se jedná o nejideálnější řešení i v případě, kdy máte rozpočet větší. MVP se prostě vyplatí. Poměrně rychle spustíte aplikaci na trh a můžete začít sbírat zpětnou vazbu a první zákazníky.

Milion až tři

Tady už se dá postavit rozsáhlá a velká aplikace, často webová i mobilní zároveň. Aplikace se dokáže napojit na externí systémy, je poměrně propracovaná, má několik úrovní uživatelských přístupů a administrací.

3 miliony a více

V takových rozpočtech lze postavit mohutný systém, který trvá vyvinout od půl roku a více. Tyto systémy bývají vysoce propracované a vyvíjí se kontinuálně, často agilně s několika týmy lidí zároveň.

Cenovky 

Je však potřeba si říct, že každý projekt naceňujeme individuálně a je při něm spousta otazníků a věcí, na které se soustředit nebo se jim vyhnout. Ceník jako v kadeřnictví zde bohužel nenajdete, ale snad jsme alespoň trochu přiblížili, jak to chodí. :)


Máte nějaký nápad a chtěli byste jej realizovat? Napište nám a probereme to.

 

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s ostatními

Přečtěte si také...

Pixelmate s.r.o.

Plánujete vývoj aplikace?

Kontaktujte nás