Skip to main content
Startupy

Kdo by nechtěl postavit byznys, který změní svět

Sdílejte článek

Máte nápad, kuráž a chcete založit firmu? V první řadě se podívejte okolo. Ve světě existuje mnoho firem. Velkých, menších i nejmenších. Jaký byznys je právě ten váš?

 

Máte nápad, kuráž a chcete založit firmu? V první řadě se podívejte okolo. Ve světě existuje mnoho firem. Velkých, menších i nejmenších. Jaký byznys je právě ten váš?

 

 

Na trh s velkým očekáváním

Pojďme se na to podívat z několika hledisek. Velké firmy, jako je Amazon, Facebook a podobně vznikaly většinou jako startupy v garážích či na kolejích. Následně získaly velké investice, zaútočily na trh s něčím novým nebo neexistujícím inovativním pohledem a nyní je zná celý svět. Kdo by nechtěl postavit byznys, který také změní svět?

Určitě můžete. Ale ne všechny plány mají předpoklad udělat opravdu revoluční změny. To však neznamená, že nemůžete postavit firmu, která bude prosperovat a mít velkou hodnotu

 

Ukažme si příklad

Firma Slidebean začínala jako startup - prezentační platforma s AI a algoritmem, který tvoří pěkné prezentace. V roce 2014 pocítili, že je na prezentačním trhu díra a mohou ji využít. Mysleli si, že mají přesně to, co by mohlo přetáhnout PowerPoint uživatele, kterých je zhruba 500 milionů. Nebylo to však tak snadné a navíc okolo viděli spoustu podobných společností, které neuspěly.

Vše ale dobře dopadlo. Nyní má Slidebean skvělý produkt i velkou základnu uživatelů a 400 000 lidí měsíčně sleduje zveřejňovaný obsah. Ale rozhodně nejsou takovou společností, kterou chtěli na začátku stavět a vyrovnat se PowerPointu. Pro zakladatele by to mohlo působit jako selhání. Jenomže je tomu právě naopak. Vydělali miliony dolarů, a to ve společnosti, kterou založili 3 kluci.


Měli bychom se
více zamýšlet nad charakterem společnosti, kterou stavíme. O společnostech, jako je Slidebean, se píše spoustu článků, a to právě z toho důvodu, že na trhu uspěli a vydělávají miliony dolarů.

 

Lze vydělávat i když nejste Amazon

Vytváříte něco, co vyžaduje neustálou lidskou podporu, tedy zaměstnance na výplatní pásce? Pak budete zřejmě firmou, která zapadá mezi malé byznysy a ne typické startupy. Tento typ podnikání s sebou nese často pomalejší růst právě z důvodu vyšších provozních nákladů. 

Zato do startupové kategorie obvykle spadají technologické nebo softwarově orientované firmy. To znamená, že jakmile je software jednou postavený, může ho používat milion lidí. Není potřeba velké množství zaměstnanců, kteří produkt spravují. Jaký tip firmy budete budovat? Je potřeba si uvědomit, jak bude celý byznys fungovat a jakým způsobem bude vydělávat peníze.

Investice pomůže

Jak to vypadá, když investoři dají své peníze do startupu? Očekávají i desetinásobnou návratnost ideálně během 5-7 let. Nemusí se jednat přímo o zisk, ale především o hodnotu firmy. Proto je možné zapojit dalšího investora nebo kupce. Když proces nevyjde, investoři nedostanou co chtěli. U startupu se navíc očekává, že jej dříve nebo později prodáte, aby investoři získali svou zhodnocenou investici zpět, případně vstup firmy na burzu.

 

Je potřeba rozumět charakteru vašeho podnikání

Mějte pořádek v tom, jaký charakter firmy splňujete, abyste neplýtvali časem v získávání špatného typu investorů. Pokud tvoříte například vývojářskou společnost nebo marketingový consulting, neměli byste se snažit získat startupové investory. Naopak budete hledat takové, kteří se můžou stát spoluzakladateli. Přinesou do firmy kapitál, síť klientů a navíc se můžou stát podílníky firmy. Jste si pak rovni. Vy poskytujete talent, management a druhá strana další zdroje. Další možností pro získání investice je zapojení rodinných členů a přátel a získat finanční investici pro start od nich. 

Pro ůspěch je nutné zvolit ten správný balanc, abyste byli vy i investoři spokojení a neočekával se od vás rychlejší a větší růst, než je reálné.

Cokoli si vyberete, vyberte si to tak, aby vás to bavilo. Budete to dělat dny a noci, a to dlouhé roky. Firma se stane vaší součástí. Když budete chtít, tak postavíte společnost, která bude neustále úspěšně růst.

 

Nevíte si rady se stavbou své firmy? Napište nám a probereme to. ?

 

(zdroj YT Slidebean)

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s ostatními

Přečtěte si také...

Pixelmate s.r.o.

Plánujete vývoj aplikace?

Kontaktujte nás