Skip to main content
Technologie

Jak založit digitální startup od nuly a bez technických zkušeností?

Sdílejte článek

V průběhu posledních sedmi let se náš vývojový tým mobilních aplikací podílel na desítkách úspěšných digitálních produktů. Sáhli jsme si do rozmanité řady odvětví, od zdravotnictví až po finančnictví. Zkušenosti nás naučily, že začít s vývojem aplikace pro startup jako MVP (minimum viable product, tedy minimálně životaschopný produkt) je nejlepší strategií pro zvýšení šancí na úspěch. Proto jsme se rozhodli upevnit náš postoj a stavět startupy jinak než ostatní.
Pokud jste na začátku svého startupového projektu, jistě vás nejspíš čeká řada rozhodnutí. Jedním z nich může být také vývoj mobilní nebo webové aplikace startupu. Víte, jak na to? Připravili jsme pro vás několik důležitých poznatků! 

Co znamená MVP?
 
MVP definujeme jako produkt, který má dostatek základních funkcí, aby byl spustitelný pro zákazníky. Tito první uživatelé poskytují zpětnou vazbu, která napomáhá dalšímu vývoji produktu a narozdíl od testerů nebo strohých anket jsou opravdoví. Myšlenka MVP je jednoduchá:
  • Malé produkty = rychlejší vývoj.
  • Rychlejší vývoj = rychlejší ověření nápadu.
  • Rychlejší ověření nápadu = úspora nákladů a možnost změnit směr vývoje produktu tak, aby vyhovoval potřebám uživatelů, při relativně nízkých nákladech a především včas.

Začít a nezdržovat se nesmysly!  
Víte, jaké funkce nabízel Instagram uživatelům, když si úplně poprvé našel cestu do mobilů? Celkem 12 filtrů a hlavní feed! Možnost vyhledávat, tagovat nebo sdílet stories byste hledali marně. Všechny tyto funkce přišly později, mnohem později. A to právě tehdy, když tvůrci otestovali svůj produkt na trhu a věděli, jaké funkce uživatelé chtějí a pustili se do dalšího vývoje aplikace pro tento odvážný startup.
O tom je MVP strategie - včasně sbírat feedback uživatelů a přidávat funkce, které odrážejí jejich skutečné potřeby a mají obchodní hodnotu.

Stavět MVP produkty přináší investorům řadu výhod
  • Otestujte vaše klíčové obchodní koncepty co nejdříve - nemusíte postavit celou aplikaci, abyste zjistili, jestli se to uživatelům líbí (ale hlavně, jestli to potřebují). MVP je verze vašeho produktu, se základními funkcemi, sloužící k co nejrychlejšímu uvedení produktu na trh a otestování vašeho obchodního záměru. Nabídnutím zjednodušené verze, namísto plně vyvinutého produktu, si můžete snadno ověřit vaše hypotézy, získat zpětnou vazbu, dostat váš produkt rychle na trh a snížit tak náklady.
  • Vytvořte silný business plán - čím více funkcí přidáte do aplikace, tím vyšší budou její náklady. V této fázi je důležité si uvědomit, že nepotřebujete pěkné “nice to have” funkce, abyste mohli dokázat, zda je o váš produkt zájem. Na začátek potřebujete hlavně silný business plán. Funkční a osvědčené MVP vám pomůže tento plán plnit správně a eliminovat slepé uličky.
  • Začněte s vývojem vašeho produktu co nejdříve - MVP znamená, že jdete na trh pouze se základními funkcemi. Krok, který vám umožní brzy vybudovat uživatelskou základnu a zjistit, co funguje (a co ne!). Tyto informace budou velice důležité - pomohou vám při strategických rozhodnutích a při dalším vývoji produktu. Zjistíte například i to, které funkce přidat a které zavrhnout. Váš rozpočet tak vynaložíte na funkce, které opravdu pomáhají zvyšovat prodej a návratnost investic. Jinými slovy, uživatelé je opravdu ocení.
  • Snížit náklady na vývoj - dodání odladěné mobilní appky zabere často dlouhé měsíce tvrdé práce. A můžete si být jistí, že výsledná cenovka odpovídá tomuto úsilí. MVP je navržen tak, abyste jej mohli co nejdříve spustit. Tím přinesete vaší firmě nejvyšší hodnotu v nejkratším možném čase, a to při minimalizaci nákladů.

 
Co potřebujete, abyste mohli začít? 
 
Máte nápad na online projekt? Paráda! Tady je pár věcí, které si připravte:
  • Sepište hlavní prodejní funkce vaší aplikace. Pomůže uživatelům vyřešit jejich problémy nebo dosáhnout cíle? Umožní dokončit úkol rychleji s lepšími výsledky? Často pomáháme klientům vytvářet také business model. Rádi vám pomůžeme i s touto částí.
  • Uveďte všechny funkce, které appka potřebuje k tomu, aby vaše idea fungovala. Soustřeďte se opravdu jen na hlavní funkcionalitu. Funkce, které by bylo pěkné mít, zatím nechte stranou. Nad každou funkcí, kterou na seznam přidáte, se vždy opravdu zamyslete. Možná pro první verzi aplikace nepotřebujete automatizovaný platební systém? Možná zvládnete vystavovat faktury jednou týdně manuálně?
  • Dále zjednodušujte. Potřebujete, aby se uživatelé do aplikace registrovali a přihlašovali? Možná tím ztratíte publikum, které se zatím nechce registrovat a tvořit si účet. Existuje mnoho způsobů, jak zjednodušit vaši myšlenku a proces pro uživatele. Všechny pomáhají šetřit peníze pomocí designu a vývoje. Náš tým vám pomůže zbavit se funkcí, které MVP nepotřebuje, a poukázat na váš core business.
 
Jak spolupráce probíhá?
  • Začátek věnujeme workshopům, na kterých vám pomůžeme ověřit vaši ideu. Najdeme hlavní hodnotu, kterou přináší uživatelům. Bez toho se nemůžeme pustit do práce. 
  • Na základě našich poznatků z workshopů připraví UI a UX designéři klikatelný prototyp projektu. Společně design otestujeme, poladíme a okořeníme.
  • Náš tým vývojářů vdechne aplikaci život a naši testeři budou mít za úkol udržovat aplikaci bez jakýchkoliv chyb.
  • Abyste viděli, jak appka roste, budeme s vámi během vývoje v kontaktu. Vše se tak bude odehrávat přímo před vašima očima.

Vaše aplikace by měla být snadno použitelná a přinášet hodnotu svým uživatelům. Pamatujte na to při každém rozhodnutí, které uděláte. Vývoj aplikace pro startup může být vzrušující cestou plnou výzev. Ale s jasným cílem, správným týmem a uživatelským centrem vám nic nebrání v tom, abyste vytvořili úspěšnou aplikaci, která pomůže vašemu podnikání růst. Hodně štěstí!

Zaujal vás koncept MVP? Pojďte s námi probrat, jak správně zvládnout vývoj mobilní nebo webové aplikace pro váš startup. Kontaktujte nás!
 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s ostatními

Přečtěte si také...

Pixelmate s.r.o.

Plánujete vývoj aplikace?

Kontaktujte nás