Skip to main content
Technologie

Flutter - Android dobývá vývoj mobilních aplikací pro iOS

Sdílejte článek

Proč je Flutter pro vývojáře tak sexy? A co přináší klientům?

Flutter je název technologie, která má potenciál zatřást světem vývoje mobilních aplikací. Google novinku představil začátkem letošního roku, ta během prvních měsíců získala velkou oblibu mezi předními vývojáři v zahraničí a i my jsme ji bleskově zařadili do našeho technologického stacku.

Často dochází ke kompromisu mezi kvalitou a produktivitou při programování aplikací pro iOS a Android, protože si vývojáři chtějí ušetřit práci a vytvořit jednu hybridní aplikaci, která bude tak nějak fungovat na obou operačních systémech. Google se rozhodl tento problém sprovodit ze světa a představil Flutter, unikátní vývojový nástroj napříč platformami. 

Tato technologie může výrazně urychlit a zlevnit vývoj mobilních aplikací v našem oboru. Mnohé z vás napadne srovnání s ReactNative, který také umožňuje hybridní vývoj pro obě platformy. Flutter jde dál a řeší řadu věcí, které v React Native často způsobují problémy, obzvlášť při tvorbě buildu. Má to ale svou cenu. Za jednu codebase, která zjednodušuje vývoj pro více platforem, platíme tím, že změny nativního prostředí bude komunita kolem Flutteru chvíli zakomponovávat a projeví se až s vydáním updatu appky. S ohledem na to, o jak mladou technologii se jedná,  bereme Flutter opravdu vážně.

 

Proč je Flutter pro vývojáře tak sexy?

Pro vývojáře je jedním z hlavních lákadel vylepšený hot reload. Jakékoli změny provedené v aplikaci jsou vývojářům okamžitě viditelné v živém prostředí, což samotné programování usnadňuje a urychluje. Rychlé opětovné načtení vývojářům umožňuje bleskově odhalit vše, co se do aplikace nehodí bez nutnosti kompilace nebo ukládání změn do současné verze.

Celou podstatou revoluce kolem Flutteru je vývoj napříč VŠEMI klientskými platformami. Jak pro iOS, Android, tak i pro web(!). Programování je tak prováděno pouze jednou a v budoucnu se počítá s Flutterem jako jediným přístupem k vývoji na platformě Google Fuchsia, která by měla v budoucnu nahradit celý Android. Za nás chápeme jako nutnost získání zkušeností s touto technologií a pustit se do jejího osvojování, dokud ještě není pozdě.

Zajímavou novinkou je kompletní systém práce s widgety. Widgetů obsahuje Flutter neskutečné množství a neustále jejich databázi rozšiřuje. Tyto widgety vypadají skvěle, přirozeně, jsou lehce přizpůsobitelné a hlavně rychlé. Z jednodušších widgetů lze vytvořit komplexnější v několika málo krocích. Widgety jsou jednotné pro všechny platformy a rozvržení, což dává vývojářům možnost kontrolovat každý pixel na obrazovce všech mobilních zařízení. 

Odpadá tak trápení s debuggingem responzivity widgetů podle platformy, rozlišení obrazovek a typy telefonů. Vývoj mobilní aplikace s Flutterem zabere o 50% méně času ve srovnání se samostatným vytvářením aplikací pro obě platformy. Tedy např. vytvoření aplikace Flutterem, která funguje jak pro iOS, tak pro Android, trvá asi 250 hodin. Na druhou stranu programování nativní aplikace pro iOS trvá 400 hodin a pro Android 250 hodin.

Flutter - nový multi-platform framework pro vývoj mobilních aplikací

MVP-friendly přístup s jedním malým ale

Flutter je dokonalá volba pro koncepci MVP, pokud chcete projekt stavět rychle, např. pro náhled investorům nebo jako tzv. proof-of-concept. Aplikace vypadá nativně, přestože ji nemusíte vytvářet pro obě platformy zvlášť. Nejsou to ale jen jednoduché aplikace a MVP projekty. Mezi velké aplikace, které již na Flutteru běží, patří čínský Alibaba, aplikace pro BMW, Tencent, Reflectly, New York Times a např. Google použil Flutter pro svoji aplikaci Adwords.

Pokud se bavíme o Flutteru, musíme také zdůraznit, že je naprosto open-source a dají se v něm vytvářet náročné a velmi svižné animace s rychlostí více než 60 fps. A pokud se chceme zmínit ještě o dalších technických detailech, tak engine systému je napsaný v C++ a poskytuje podporu vykreslování na nízké úrovni pomocí grafické knihovny Skia.

Flutter používá programovací jazyk Dart, který byl původně objektově orientovaný a postupně se rozrůstal. V principu to znamená méně kódování. Důležité je také zmínit, že Dart je jazyk vytvořený Googlem - nejedná se tedy z pohledu programovacího jazyka o převratnou novinku, ale o prověřenou technologii.

Rozhodně pro vás Flutter není, pokud stavíte progresivní webové aplikace a řešení, které vyžadují neobvykle nativní knihovny. Stejně tak Flutter neocení aplikace komunikující s hardware zařízením prostřednictvím Bluetooth. Tyto řešení jsou zatím přes Flutter krkolomná, ale je pouze otázkou času, než je Google vyřeší.

My do toho jdeme, co vy?

Nám v Pixelmate dává Flutter velký smysl. Je to vlastně natolik lákavé, že nezůstáváme pozadu a mezi prvními v ČR jsme si Flutter ošahali a brzy na něm spustíme první projekty. Feedback od našich seniorních vývojářů je maximálně pozitivní a do budoucna vidíme ve Flutteru obrovský potenciál. Věříme, že řadu procesů dokáže zefektivnit a posunout náš obor zase o kousek dál.

Co si o Flutteru myslíte vy? Už hltáte manuály, nebo ledabyle máváte rukou a čekáte, kdy celý boom utichne a revoluční novinka upadne v zapomnění?

 

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s ostatními

Přečtěte si také...

Pixelmate s.r.o.

Plánujete vývoj aplikace?

Kontaktujte nás