Skip to main content

Jak jsme pomohli Národnímu muzeu dohnat digitální dobu

Sdílejte článek

Projekt nových stránek pro 21.století, aneb když digitální prezentace musí držet krok s nádhernou budovou

Máte budovu a v ní 20 milionů sbírkových předmětů. Je velmi stará, schytala to už v roce 1945 od fašistů a v roce 1968 se na ni pro změnu podepsaly kulomety ruských tanků. Začátkem druhého tisíciletí je rekonstrukce potřeba akutně, proto vše vystěhujete a 7 let opravujete umělecké fasády, předěláváte vnitřní historické prostory, modernizujete. Na 100. výročí vzniku Československé republiky se slávou otevřete a dílo by nemohlo být kompletní, kdyby se péče nedostalo i webu. Dominanta celé Prahy musí náležitě reprezentovat v digitálním světě a přesně to jsme si dali v Pixelmate za cíl.

Reference webu pro Národní muzeum patří mezi naše srdcové záležitosti

Když se ocitnete na Václavském náměstí v centru Prahy, váš pohled okamžitě přitáhne vrchní část se sochou Svatého Václava tyčící se proti velkolepé budově Národního muzea. Obzvlášť noční scéna z tohoto náměstí vás naprosto ohromí - nové LED osvětlení na nádherných fasádách doslova čaruje. Turisté fotili budovu i pod lešením, tak co teprve budou dělat teď?

Muzeum jako instituce nemůže v dnešním světě sázet jen na dokonalou budovu v dokonalé lokalitě. Za úspěchem se musí pustit i do digitálního světa, vytvořit místo s informacemi pro různé cílové skupiny a nastavit všechny procesy tak, aby fungovaly rychle a ideálně automaticky. A nic z toho nejde bez prémiových webových stránek.

Struktura webu předtím, než se pustíme do webdesignu

Národní Muzeum se s online prezentací trápilo delší dobu a my jsme moc rádi, že jsem byli přizvání a mohli se významnou měrou podílet na finálním vzhledu celého webu. Mezi hlavní požadavky projektu patřily:

■ přehledná struktura s ohledem na rozdílné cílové skupiny
■ moderní čistý design, který zaujme
■ dostupnost webu pro neslyšící
■ nutné dokončení v krátkém termínu z důvodu plánovaného otevření
■ funkční, snadno ovladatelný redakční systém novinek a aktualit

Do všeho jsme se naplno položili. Za dva měsíce jsme postavili strukturu tak, že stačí dvě kliknutí a všechno potřebné zjistí paní učitelka pořádající třídní výlet, stejně jako rodina s dětmi nebo zapálený badatel.

UX webu stojí a padá na tom, jestli zákazník zvládne dojít do cíle na 3 kliknutí, my to umíme i rychleji

 

Náš kreativní tým přišel s motivem přeseknutých obdélníků, které celý design oživily a daly mu onu tolik potřebnou jiskru. Původní krabicová struktura se maximálně odlehčila a celý web jsme doladili - od ikonek, po boxy událostí až k responzivitě.

Kombinace barev, moderní design, svěží motivy - to vše musí v návštěvníkovi vzbuzovat lásku na první pohled

 

Vzniklou demo verzi jsme si vnitřně otestovali pomocí heatmap a prošli si na reálných návštěvnících testovací scénáře. Pak už jsme jen počkali na schválení vedením Národního muzea a celý web bez odkladů nechali přivést k životu.

Budova Národního muzea si zaslouží slušnou prezentaci i v digitálním světě

Věděli jste že: Stopy po střelbě ze sovětských tanků byly na sloupech v průčelí a fasádě sice opraveny, ale početné záplaty jsou záměrně vidět, aby tuto hrůznou etapu nadále připomínaly?

Každopádně je obdivuhodné, kolik nápadů a elegantních řešení zvládl během tohoto projektu precizně zrealizovat 5 členný tým dvou Designérů, Projekťáka a Key Account Managera za spolupráce s Analytikem. Je to pro nás milým potvrzením toho, že fungujeme efektivně, bez zbytečných průtahů, a i vcelku robustní web umíme svižně dotáhnout do konce ke spokojenosti všech zúčastněných stran. A spokojenost ze strany zákazníků máme na tvorbě webů a appek nejraději.

 

Co si myslíte o finální verzi webu vy, spokojenost? Čekali byste to od veřejné instituce? Pokud i vaše digitální prezentace potřebuje oprášit, neváhejte nám napsat.

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s ostatními

Přečtěte si také...

Pixelmate s.r.o.

Plánujete vývoj aplikace?

Kontaktujte nás