Skip to main content
Startupy

10 nejčastějších otázek před vývojem aplikace

Sdílejte článek

Sepsali jsme deset nejčastějších otázek, na které se nás klienti ptají před startem vývoje mobilní nebo webové aplikace. Pojďme se do toho pustit.
1, Co vše budu potřebovat pro to, abych se mohl do vývoje aplikace pustit?
Na straně klienta by měl vzniknout ucelený pohled na to, co by měla aplikace umět. Kdo by ji měl používat? Měla by aplikace vydělávat peníze? Všechna témata následně probereme na osobních schůzkách. Žádný strach, nemusíte mít připraveno nic technického, se vším pomůžeme.

2, Musí být aplikace pro iOS i Android?
Nemusí. Mobilní aplikace se často vyvíjí nejprve pro jednu platformu, až po uvedení na trh se vyvíjí druhá platforma. Často je ale lepší aplikaci vyvinout pro obě platformy, protože mají velké zastoupení u jedné cílové skupiny uživatelů.

3, Je lepší udělat webovou nebo mobilní aplikaci?
Odpověď ve zkratce - jak kdy. Někdy je lepší uvést projekt na webu, samozřejmě s přizpůsobením pro mobilní telefony. Někdy je vhodnější mobilní aplikace. Jednoduchou pomůckou pak může být otázka - kde se vaši uživatelé budou pravděpodobně pohybovat? Očekávají váš projekt spíše na mobilním telefonu nebo budou brouzdat na webu? Někdy také dojdeme k závěru, že nejlepší je vytvořit mobilní i webovou aplikaci, byť třeba s mírně odlišnou funkcionalitou. 

4, Kolik stojí vývoj mobilní aplikace?
Pokud vyvíjíte mobilní aplikaci na míru, cenu bude možné vždy odhadnout až po detailním zadání, které s technickým partnerem vytvoříte. Je to úplně stejné, jako když stavíte dům na míru. Pokud vám někdo řekne brzy přesnou cenu, přenáší na vás riziko, že se cena bude měnit v průběhu vývoje nebo nedostanete to, co jste na začátku chtěli.

5, Na kolik vyjde provoz aplikace?
Provoz mobilní aplikace nebývá již moc náročný. Je to ovšem dost individuální. Mobilní aplikace se však snažíme vyvíjet maximálně bezúdržbově. Vyhýbáme se drahým licencím kde to jen jde a appky programujeme v technologiích, které jsou poplatné dnešní době. Starší technologie mohou vyžadovat daleko složitější údržbu než robustní a moderní programovací jazyky. Abychom odpověděli na otázku, tak provoz aplikace většinou vyžaduje naprostý zlomek nákladů oproti nákladům spojeným s jejím vývojem.

6, Jak aplikace vydělávají peníze?
Toto je velmi široké téma a možností monetizace je celá řada. Nejčastěji dnes aplikace vydělávají na takzvaném freemium modelu, kdy je část aplikace zdarma a část obsahu nebo aplikace je placená. Dalším častým zdrojem příjmu je reklama nebo partnerství s dalšími firmami. Velmi často se ale aplikace staví s vidinou budoucího exitu, tedy prodeje aplikace investičním skupinám nebo velkým firmám. 

7, Jak mohu dostat aplikaci na App Store a Google Play?
Aby si mohl hotovou mobilní appku kdokoliv stáhnout, je nutné ji nahrát a publikovat na App Store a Google Play. Jedná se o poměrně složitý proces, se kterým ale většinou klientům pomáháme my, jakožto vývojáři. Každá aplikace pak musí projít schválením ze strany Applu a Googlu. 

8, Mám spouštět aplikaci globálně nebo lokálně?
Na toto téma existuje několik rozdílných pohledů. Z naší zkušenosti je to maximálně individuální. Někdy je výhodou znalost místního trhu a omezená konkurence, kdy v Česku nejsou často ještě zahraniční služby dostupné. Naopak je někdy rozumné projekt spustit rovnou na rozvinutých trzích, kde je větší nebo vyspělejší cílová skupina. 

9, V jakých programátorských jazycích bude aplikace vyvíjena?
Snažíme se vybírat jazyky, které nejsou zastaralé a zároveň se nejedná o módní, krátkodobou technologii, na kterou si za pár let nikdo ani nevzpomene. Výběr vhodných technologií je klíčový. Dejte si pozor na to, aby byl na daný programátorský jazyk dostatek programátorů nebo aby na něj nebyli vývojáři zbytečně drazí. 

10, Dokážete mi pomoct s údržbou a rozvojem aplikace?
O většinu aplikací se po spuštění staráme. Prvotním vývojem aplikace to většinou teprve začíná. Po spuštění vyhodnocujeme data, marketingové strategie a radíme se o dalším rozvoji i expanzi. 

Máte nápad a k němu spoustu otázek? Pojďme se o tom spolu pobavit!

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s ostatními

Přečtěte si také...

Pixelmate s.r.o.

Plánujete vývoj aplikace?

Kontaktujte nás